Aangenaam kennismaken

Heiko en Ilona Feenstra

Feenstra Natuurbeheer is een jong bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met de extensieve begrazing, het onderhouden van natuurgebieden door vee, in dit geval door Aberdeen Angus. Wij zijn gevestigd op het prachtige eiland Texel en zijn een echt familiebedrijf dat wordt geleid door het echtpaar Heiko en Ilona Feenstra, ook de kinderen schuwen zich niet om de handen uit de mouwen te steken en zijn regelmatig in de natuur en tussen de koeien te vinden.

Begrazing
Zoals hierboven werd genoemd houdt het bedrijf zich voornamelijk bezig met extensieve begrazing, dit is om het te creëren en te behouden van een gevarieerd en soortenrijk landschap. In de gebieden wordt een bepaald aantal dieren ingezet welke zelf bepalen waar, wanneer en welke vegetatie ze eten. De dieren gedijen het beste op kruidenrijk grasland. Maar ook een wat schralere grond is geen probleem voor ze, omdat ze weinig voedsel nodig zijn.

In het voorjaar gaan bepaalde gebieden een paar maanden 'op slot’ voor de runderen, dit om de vogels rust te geven tijdens de broedperiode en zodat de vegetatie weer volop kan groeien voor de winterperiode waarin het gebied weer opengaat voor het vee.

Onze koeien zijn 'winterhard' dit houd in dat ze zich prima aanpassen aan de zomer en de winter, ze lopen het hele jaar, 365 dagen per jaar buiten. Ze halen hun water uit een natuurlijke poel en worden niet bijgevoerd.

Aberdeen Angus
Onze kudde bestaat uit Aberdeen Angus. Dit ras vindt z'n oorsprong uit begin 19e eeuw uit Schotland. Hun uiterlijk kenmerkt zich door de gitzwarte vacht, de black Angus, er zijn ook rode angussen ofwel de red Angus. Ze hebben korte benen (schafthoogte 1,30 m) en zijn hoorn loos. Het zijn rustige, vriendelijke dieren met een goed karakter en zijn makkelijk in de omgang. Ook zijn ze zelfredzaam, tijdens de afkalf periode zijn er praktisch nooit problemen. Doordat ze weinig voedsel nodig hebben, zijn ze niet geschikt voor de zogenoemde afmest. Doordat ze erg snel in massa toenemen doet dit ook de smaak van het vlees niet ten goede.

Vlees
Feenstra Natuurbeheer is een klein bedrijf met in totaal een kudde van rond de 85 dieren, de clientèle voor de vleesafname is dus beperkt. Er worden geen dieren geslacht omdat er vlees moet worden geleverd, eerder andersom, er wordt pas vlees geleverd als er een dier aan toe is om geslacht te worden dit i.v.m. leeftijd, lichamelijke toestand of gedrag. Onze dieren krijgen geen antibiotica etc. en zijn 100% natuurlijk en dit proef je!

Het vlees heeft een fijne marmering, een dun lijntje vet, dit houdt smaak vast. Het is mals en smaakvol en dat maakt de smaak van ons 'duinvlees' zo uniek.